Helikopterutbildning

Funderar du på att ta helikoptercertifikat?

På en del skolor kan man ta en provlektion och prova på hur det känns att flyga helikopter innan man börjar med sin helikopterutbildning.  Efter att man fått en kort teoretisk genomgång på ca 30 minuter får man möjlighet att prova på att flyga tillsammans med en erfaren flyglärare.

Det finns något som heter Privatflygcertifikat PPL-H. För att påbörja denna utbildning måste du ett elevtillstånd utfärdat av Transportstyrelsen. För att kunna göra en uppflygning för detta certifikat måste du ha flugit minst 45 timmar fördelat enligt följande, 30 timmar med lärare, 10 timmar utan lärare, 5 timmar med eller utan lärare: vilket det blir bestämmer din lärare.


Privatflygcertifikat PPL-H (Private Pilot Licence– Helicopter)

Trafikflygarutbildning, CPL-H
Om du vill arbeta som pilot krävs denna utbildning. För ett CPL-H-certifikat krävs 185 flygtimmar plus 45 timmar från den tidigare utbildningen.

Det behövs också goda teoretiska kunskaper för att bli en bra pilot.

För detta ändamål finns en utbildning som heter Teori PPL-H. De ämnen som ingår i teorikursen är

Aerodynamik
Bestämmelser
Radiokommunikation
Meteorologi
Navigation
Luftfartyg
Prestanda & färdplanering
Human Factors

Aerodynamik: Ge en förståelse för de faktorer som gör att en helikopter flyger, och hur det påverkar oss i olika flygsituationer.
Bestämmelser: Vilka rättigheter och skyldigheter man har som pilot, luftrummets indelning, tillvägagångssätt för förnyelse av certifikat mm.
Meteorologi: Grundläggande kunskap i ”vädrets makter”, inkl tolkning av den väderinformation som ställs till vårt förfogande.
Navigation: Flyginstrumentens funktion, vilken information flygkartorna ger oss, olika radionavigeringshjälpmedel vi kan utnyttja mm.
Luftfartyg: Översiktligt hur helikoptern fungerar, både motorer och instrument.
Prestanda & färdplanering: Att på ett säkert sätt ta sig från en plats till en annan, inkl bränsle- och flygtidsberäkningar.
Radiokommunikation: Vem vi kan och ska prata i radio med under flygning, vilken fraseologi vi använder och de möjligheter som finns att inhämta information om väder mm under flygning.
Human Factors: På vilket sätt kroppen fungerar och påverkas under de förhållanden som råder då man flyger, även de psykiska delarna.

Vill du sedan flyga får du hyra helikopter eller höra dig för hos helikopterfirmor om du kan praktisera där. Om du har CPL-H-certifikat har du förmodligen praktiserat hos en helikopterfirma och dä kanske du har ett framtida arbete som pilot.

Lycka till


Detta inlägg publicerades i helikopter, hyra helikopter och märktes , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Helikopterutbildning

  1. Pingback: Pilotutbildning | Hyra helikopter

Lämna en kommentar